Diskuse

Objevujeme matematiku, nebo ji vymýšlíme?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stačilo napsat "nikdy nevstoupíš do stejné řeky". Vzhledem k materiálnímu základu světa není pro člověka budoucnost dostupná v přítomnosti. S poznáním a poznáváním to má společného jen to, že poznat můžeme jen to, co se už stalo. Paměť společnosti je delší než jedince a bohužel všichni přispěvatelé do paměti společnosti ji zanášejí nepřesnostmi. Včetně vás.:-)

0 0
možnosti

Řekl bych, že se ve svém "nadhledu" hluboce mýlíte. Pokud vědec dělá experiment, dělá ho proto, aby přispěl k pochopení toho, jak funguje svět. Ovšem aby to dokázal, musí rozlišit, jaké jsou relevantní parametry pokusu a jaké irelevantní. Tak třeba datum by bylo důležité v případě, že by šlo o astronomický experiment. U molekulárního biologa ale nemá význam. Datum nemá žádný vliv na výsledek experimentu. Ty jsou potom nastaveny tak, aby ani nezáleželo na tom, kdo je dělá. I když se dělají jinde, musí vyjít obdobný výsledek. Jedině v tom případě z nich lze něco vyvozovat. Pokud se je zopakovat nedaří, tak teprve v tom případě hraje roli osobnost vědce, ale jinak, než předestíráte. Pokud se totiž experiment nedaří zopakovat, nasvědčuje to nějaké chybě či vědomé manipulaci s výsledkem. Každopádně "nadhled", který navrhujete vy, by nevedl k urychlení pokroku, nýbrž k jeho zbrždění, neboť by se vědci začali zabývat nepodstatnostmi a systém by zřejmě tíhl k nějaké formě ezoteriky.

0 0
možnosti
Foto

Já myslím, že je to individuální.

Já si třeba matematiku vycucávám z prstu.:-)

1 0
možnosti

Tý jó! To ale musí být prst Kolodějův, že?:-)))

0 0
možnosti

;-D Cituji : "Zkuste mi to vyvrátit..." Vítejte v klubu těch... :-)

0 0
možnosti

To, že něco nejde vyvrátit, neznamená, že je to pravda, takže vám nic vyvracet nebudu.

Myslím ale, že ta fyzikova otázka byla mnohem prostější, než se vám zdá - skutečně matematiku nevymýšlíme, ale objevujeme, protože je imanentní jsoucnu a byla tady dávno před člověkem.

Že se na matematiku "rozpomínáme" je asi stejná blbost jako říct, že když se poprvé v životě topíme, tak se "rozpomínáme na topení se".

1 0
možnosti

Vašimi předky byly i ryby.

0 0
možnosti

Osvezujici cteni. Dekuje se.

0 0
možnosti