Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moderní technologie nejsou znakem pokroku

Po přečtení komentářů mi došlo, že mnoho lidí textu až zase tak neporozumělo. Ano, zvolil jsem téma, které se každého týká a mnohých se dotklo přímo osobně. Text nebyl namířen proti moderním technologiím, ale proti blbismu z nich.  

Když k nám začaly proudit "moderní" technologie v období po "sametové revoluci", ano to moderní je v uvozovkách, protože moderní je pojem tak fádní a směšný, že být moderní lze kdykoliv, i kdyby to bylo sebevíc primitivní.

Myslel jsem si tenkrát, bláhově a naivně, že "moderní" technologie budeme jako lidé, co zažili totalitu od svých krajanů a spoluobčanů, ponižování a útrapy, že se prostě díky "moderním" technologiím budeme zušlechťovat, povznášet našeho lidského ducha a nebudeme těmto trendům podléhat natolik, aby se v hodnotách lidského života dostaly až na přední místa.

Dříve jsem rád chodil po hostincích a vyprávěl si s přáteli o zážitcích z uplynulého týdne, co, kdo kde vyvedl, sbalil holku, dostal přes hubu, našel novou práci, nebo přišel o práci, co rodina, žena, tehdy děti ještě nebyly v plánu, a tak dále. Jenže komunikace se začala měnit a lidé se začali bavit o mobilech, o operátorech, o paušálech, kdo má lepší, co je lepší a kdo na to nemá, jak je to pohodlné, co vše to umí, jak je to chytré a ,že "my" blbneme, to jaksi všem začalo unikat. To platí i o rychlosti internetu, kdo má jakou obrazovku, pc, monitor a jiné ptákoviny. No a ono přitom stačí aby jste byli bez elektřiny a jste v háji.

Tato konzumentská mánie postupně začala vytěsňovat z lidí vlastního ducha, vlastní kreativitu, lidé si nechali vzít svou pozornost a proto také mnohým uniká, že být svobodný, být skutečně sám sebou, znamená nepodléhat čemukoliv a komukoliv.

Pokrok lidstva, povznesení člověka není v tom, jaké technologie má k dispozici, ale jak je využívá a hlavně k čemu.

Vy si sami můžete říct, že k ušlechtilým cílům, živíte pomocí tel. rodinu, makáte a díky tel. máte kačky.

Jenže to je váš problém, vy jste na to přistoupili a tak dali možnost jiným vás oblbovat novými hračkami a oblbují vás tak, že vám nevadí, že na ty vaše hračky musí trpět jiní.

Sám používám "moderní" technologie ke vzdělávání, osvětě, dělal jsem alternativní zpravodajství, používám je také ke komunikaci na aktivistické úrovni, pomocí soc. sítě poznal mnoho lidí, kteří něco pro lidského ducha dělají, bez nároku na odměnu. Našel jsem dokonce způsob a to díky prostřednictvím "moderní" technologie jak vzdělávat děti tak, aby z nich byly sebevědomé a ušlechtilé osobnosti, ale o tom až někdy jindy. Dokonce jeden syrský občan, který je už mrtev, mi posílal videa ze Sýrie prostřednictvím "moderních" technologií, abych viděl to, co mainstream vám nikdy neukázal. Nepoužívám "moderní" technologie pro své obohacení, nebaví mne to, nic mi to nepřináší, nekupuji si nové hračky, přístroje, ani k vůli hrám, starý noťas co mám sice zlobí, ale to díky tomu, že je politý pivem, ale stále "funguje" i po deseti letech, často lépe než ty, které jsem vzal do svého opatrovnictví, byli mladší a přesto vydrželi akorát tak půl roku. Až na to dojde, koupím si nový, ale použitý a to samé s telefonem, pokud možno tlačítkový.

Pokud chci měnit svět, začínám vždy u sebe a to samé očekávám od jiných, jinak to nefunguje.

Takže, už jenom k vůli tomu, že jsem použil "moderní" technologie ke vzdělání, jedině tak jsem mohl zjistit, že na ty "moderní" technologie makají děcka v Africe, myslím, že za to paradoxně byla tenkrát pokárána tel. společnost Nokia, že využívá tuto otrockou práci pro svůj zisk.

Jenže to není jenom o Nokii, to se týká celé oblasti, co se nazývá v dnešní době "moderními technologiemi".

A to znovu zdůrazním, že tyto vzácné kovy pro tak bezvadné "moderní" technologie stále těží nezletilí a malé děti v dolech v Africe, následně se tyto kovy čistí v Číně na hranici s Mongolskem, (nechtěl bych tam žít) dělají to zase mladiství a nezletilí.

Nikomu to nevadí a v komentářích mi vyšlo, že je tohle vlastně pokrok.

Nechci po nikom aby se vzdal svého nevědomého pohodlí, chtěl jsem pouze ukázat, jak lidé přemýšlí, jak uvažují a to podstatné jim zcela uniká.

Že se konzumentům vysmívám? Co jako, mám brečet?

A ještě k těm našim svišťům. Děti se rodí stále a je jedno, jestli do kamenných tabulek, nebo papíru, nebo tlačítkových telefonů, nebo jak se vyjádřil správně jeden komentující, jak se může tel. nazývat bezdotykáč, když bez dotyku nefunguje?

Paradoxy hadra.

Pokud dětem neumíme vysvětlit, že tyto hračky nejsou hračky, ale jsou to přístroje, které jsou draze vykoupeny lidskou krví, nemohou poté vědět, že se dopouštějí něčeho amorálního, špatného, i když je chtějí a vymiňují si svá práva a jiné důvody. Proto se z nich stávají blbečkové, podléhají svým touhám, aniž by věděli proč a ještě si myslí, že je to normální, že je to pokrok a jiné, bohulibé pojmy našeho primitivismu.

Tak se postupně po generace ničí intelekt, inteligence a emoční vybavenost člověka.

Z lidí se stávají tupé ovce, konzumenti bez svobodného ducha.

Pokrok lidstva je v komunikaci, ne v tom, jaké komunikační prostředky využívá, ale jak spolu komunikuje a jak si lidé váží jeden druhého. Bohužel díky těm "moderním" technologiím lidé přestávají umět komunikovat, jsou enormně vztahovační, obvzlášť když se dotknete tak "citlivého" tématu, jako jsou mobily, přitom je to taková hloupost, obyčejný přístroj, telefon, nic víc a paradoxně to byl přitom nejčtenější blog toho dne.

Ani na Kurdy si ten den lidé nevzpomněli tak, jako na své placaté kamarády z kapsy.

Smutné, že?

Autor: Jiří Křivánek | čtvrtek 16.3.2017 14:50 | karma článku: 14,63 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Jiří Křivánek

Občané jako nesvéprávní idioti

Ze všech stran jde vidět, slyšet, horující "odborníky" s tím, jak lidé nemohou o sobě rozhodovat, hlavně o odborných záležitostech, třeba jako je vystoupení z EU referendem. Hlavně Češi za posledních dvacet let jsou úplní blbci.

8.2.2018 v 10:21 | Karma: 13,15 | Přečteno: 489x | Diskuse| Společnost

Jiří Křivánek

Mě taky!

Ano, i Vy mi můžete a určitě víte co. Každý se zde ohání zneužitím a bůhví čím, nejlépe po nějaké uplynulé době, slušné kariéře a finančním zajištění. Jenže hrdost a ctnost není o penězích, nebo kariéře, ale o pokoře a odříkaní.

5.2.2018 v 11:52 | Karma: 10,18 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Jiří Křivánek

Pokrytecká slušnost, versus hulvátská sprostota?

Je jedno, jestli jsou volby prezidenta, nebo do parlamentu. Mediální skupiny s elitními jednotkami intelektuálů zaútočí na každého, kdo bude mít byť jenom opačný názor. No a co? Vždyť je to jedno, "kunda sem, kunda tam".

29.1.2018 v 10:28 | Karma: 9,74 | Přečteno: 352x | Diskuse| Politika

Jiří Křivánek

Při řízení vozidel, telefonují všichni.

Je to výpověď o celé naší společnosti. Za jízdy, při řízení automobilu se většina lidí v dnešní době věnuje telemobilu, bez ohledu jakou funkci zastávají, nebo jakého pohlaví jsou. Dokonce je úplně jedno, co sexujete.

24.11.2017 v 9:55 | Karma: 9,12 | Přečteno: 120x | Diskuse| Společnost

Jiří Křivánek

Volby pro hlupáky

Co na to říct? Lži, pokrytectví, planá hesla, sliby, které se neplní a mnoho povyku pro nic. Co se to stalo se společností, která se sama odtrhla od reality a v podstatě si tady už řeší jenom své pseudobubliny poloravd a lží?

18.10.2017 v 11:59 | Karma: 8,27 | Přečteno: 92x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1117x
Jsem jaký jsem, nesoudím, nekritizuji, pouze hodnotím, tak jako každý jiný. Bez hodnocení by jsme totiž nebyli tím, kým ve skutečnosti jsme.

Seznam rubrik